Hakkari ili, Doğu Anadolu Bölgesinin güney doğusunda, doğuda İran ve güneyde Irak sınırına komşu olan, ülkemizin en sarp ve dağlık bölgesinde yer alan bir ilimizdir.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en dağlık bölgesinde bulunan ilimiz, Hz. Ömer (r.a.) zamanında İslam topraklarına katılmış, Abbasiler, Selçuklular, Musul Atabekleri, Moğollar, Karakoyunlular ile Akkoyunluların yönetiminde kalmıştır. 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı ülkesine bağlanmıştır. Van Gölünün güneyinde yaşayan Hakkar adlı bir göçebe aşiretinin adından dolayı Araplar tarafından Hakkariye diye anılmıştır. Bu bölgeye Türkler Hakkari adını vermiştir.
Osmanlı döneminde Erzurum iline bağlı iken, 1876 yılında il, 1888 yılında ise Van eyaletinin sancak merkezi olmuştur. 24 Mayıs 1914 – 22 Nisan 1918 yılları arasında Rus işgalinde kalmış, 04 Ocak 1936 tarih ve 2885 Sayılı Kanun ile yeniden il olmuştur.
Aşiret hayatı eski yıllar kadar olmasa da yaşatılmaya devam edilmektedir. İnsanlar arasındaki akrabalık bağları kuvvetlidir.
Geçim kaynağı hayvancılıktır. Terör olaylarının yoğun olduğu yıllarda hayvancılıkta gerileme olmuş ise de huzurun sağlanması ile birlikte yeniden canlanmaya başlamıştır. Dokumacılıkta el işi kilimleri meşhurdur. Yerli kılık-kıyafet, düğün ve taziye gelenekleri halen yaşatılmaya devam edilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre Cumhuriyetten sonra ilk müftü ataması 02.04.1924 tarihinde yapılmış ise de, Müftülüğün asıl teşkilatlanması 1936 yılından sonraya rastlamaktadır. 1924 yılından 2025 yılına kadar 18 (onsekiz) İl Müftüsü ilimizde görev yapmıştır.
İlimiz yöre halkının tamamı müslümandır. Gayri müslim-i yoktur. Hepsi ehl-i sünnet olup, çoğunluğu amelde Şafii Mezhebine mensuptur.
Hakkari’de çok sayıda İslam kültür ve medeniyet izine rastlamak mümkündür. Bunlardan bazıları;
1- Hakkari İli Biçer Mahallesinde 13. yüzyıldan kalma, 1910 yılına kadar medrese olarak hizmet veren ve halen cami olarak kullanılmakta olan Melik Muhammet Eset Camii,
2- Yine aynı mahallede 1074- 1165 yılları arasında yaşamış ve halkın büyük bir hürmetle andığı Gülireşbaba isimli şahsiyetin türbesi ve camisi,
3- Medrese Mahallesinde 1700’lü yıllarda yapılan iki katlı orta avlulu Meydan Medresesi,
4- İlimiz Şemdinli İlçesi Bağlar (Nehri) Köyünde, meşhur Seyyid Abdulkadir Geylani’nin 11. kuşaktan torunu Mevlana Halid-i Bağdadi’nin büyük talebelerinden Seyyid Taha-i Hakkari’nin türbesi,
5- İlimiz merkez Işık köyünde Seyyid Abdulkadir Geylani’nin babası olarak bilinen Şeyh Musa Türbesi.
İlimizin merkez ilçesi yanında, Çukurca, Derecik, Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri mevcuttur. En büyük ilçesi Yüksekova’dır.