14.03.2018

İlçe Müftülüğünden Kadınlar Günü Konferansı

Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet İşleri Uzmanı Mustafa IRMAKLI Yüksekova’da konferans verdi.  Yüksekova ziyaretlerinde önce Hacı İskender Yatılı Kız Kur’an Kursundaki öğrencilerle bir araya gelip onlarla hasbihal eden Irmaklı öğrencilere hafızlığın öneminden bahsetti. Cuma Namazında cemaatle bir araya gelip Merkez İhsaniye Caminde vaaz verirken Cuma namazından sonra 8 Mart Dünya kadınlar Günü münasebetiyle bayanlara özel olarak Selahaddin Eyyubi Kültür Merkezinde ‘’Kur’an Ve Sünnet Ekseninde Kadın Ve Adalet’’ konulu konferans verdi.

Selahaddin Eyyubi Kültür Merkezinde Sözlerine ‘’365 günün 1 gününde güzel şeyler söyleyip 2. Gün hayata kaldığı yerden devam edip hiçbir şeyi değiştirmeden olduğu gibi devam etmek, belki de sıkıntı bu ama yine de bu vesile ile belki başlangıç olur diye belki güzel değişikliklere vesile olur diye konuşmak durumundayız.’’ Diyerek Başlayan Diyanet İşleri Uzmanı Irmaklı ‘’Niye huzur bulamıyor dünya insanları konuşmak durumundayız. Oysaki evler eskiye nazaran daha geniş, iletişim ulaşım imkânları daha iyi, son 200 yılda dünya da çok değişiklikler oldu. Aslında dünya kadınlar günü bize ait bir şey değil. Bizim coğrafyamıza ait bir şey değil bu son dönemde Avrupa’nın kendi içerisinde çıkan bir şey Avrupa’nın kavgalarından çıkan bir şey aslında çünkü son 200 yılda Avrupa tarihi kavga tarihi kadın erkek kavgası ve bunun neticesinde ulaşılan bir sonuç ve daha sonra bunu dünyaya yaymaya çalıştı. Bugün hangi meseleyi konuşursak konuşalım aileyi konuşmak zorundayız.’’ Dedi.

Kadınlardan ve dahi bütün insanlardan bahseden Uzman IRMAKLI hepsinde ortak bulunan herkesin eşit olduğu haklardan bahsetti. Dini yani Müslüman olan olmayan Budist hinduist ateist vs. her bir insan için İslam’ın Kur’an ve sünnetin 5 temel özgürlüğü vardır.

1.Yaşama Özgürlüğü can emniyeti hiç kimsenin canına kast edemezsiniz. İnsanların yaşama hakkı dokunulmazdır. Ve insanların yaşama hakkı aynı derece de kutsaldır. Zenginin canı fakirin canından daha değerli değildir. Canı veren Allah’tır. Bunun için haksız bir yere bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir.

2.Akıl Emniyeti hiç kimse bir başkasının aklını bozacak şeylerle uğraşamaz. İnsanların sağlıklı düşünmesine engel olamaz. İçki, uyuşturucu vb. şeyler bunun için haramdır.

3.İnanç Özgürlüğü inanma özgürlüğü isteyen istediği gibi inanır biz insanlara Müslümanlığı teklif ederiz sadece dikte edemeyiz zorlayamayız insanları peygamberler bile böyle yapmış. Biz Müslümanlığı onun güzelliklerini anlatırız yeryüzüne. Benim gibi düşünmüyor diye kimseye zorlama yapılamaz, İslam’a göre böyledir bu.

4.Nesil Özgürlüğü insanların nesline müdahale edilemez.

5.Emekti alın terinin karşılığıdır. Herkes alın terinin hakkını almak durumundadır. Hiç kimse hakkı olmayan bir şeyi alamaz ve hiç kimse bir başkasının hakkına da mani olamaz, olmamalı. Bugün bizim böyle sıkıntılarımız var.

Biz İnsana bakışı kaybettik. İnsana bakışta sıkıntı var. Ve dünyanın sıkıntılarından en fazla etkilenen kadınlar çocuklar ve yaşlılardır. Oysaki bunlar merhametin ölçüsüdür. Bir insanın merhametini merhametini ahlakını insanlığını ölçmek için neye bakmak lazım biliyor musunuz? Boyun şekline statüsüne zenginliğine ırkına değil, onun zayıflara ve güçsüzlere karşı tavrına bakmak lazım İslam’ın emri budur. Onun ailesin karşı tavrına bakmak lazım. Bir toplumun bir milletin medeniyet seviyesini ölçmek için neye bakarız onların öyle kartpostallık şehirlerine, teknolojilerine, milli gelirlerine bakılmaz, neye bakılır? Yaşlılarına, çocuklarına ve kadınlarına karşı tavrına bakılır. İslam’ın ölçüsü budur diyen Uzman IRMAKLI bu dünya üzerinde ki kaybolan adaletten ve kadının İslam’a göre öneminden bahsetti.

Programın sona ermesinin ardından bu anlamlı konferanslarından dolayı Diyanet İşleri Uzmanı IRMAKLI’ ya ve katılımlarından dolayı Aile destek merkezi yöneticilerine ve tüm Yüksekovalı bayanlara teşekkür eden İlçe Müftüsü ŞAHİN Uzman IRMAKLI ’ya hediyelerini takdim ettiler.